torstai 11. kesäkuuta 2015

Tutoriaali: Kallon puhdistus.

Tässä tutoriaalissa käytämme rotan kalloa. Kallot eroavat toisistaan toisinaan paljonkin ja niiden käsittelyssä tulee ottaa huomioon lajikohtaisia seikkoija.

Jyrsijöiden kallot ovat nopeasti puhdistettavissa. Niissä kuluu aikaa 2-3 tuntia riippuen miten tehokkaasti jaksaa kalloa puhdistaa keittämis-menetelmällä.

Kaikkein tärkeintä, mitä voit kalloa puhdistaessa tehdä on ehdoton VAROVAISUUS. Kallon luut voivat olla todellakin hyvin herkkiä.

Välineet:

- neula
- hammasharja
- kattila
- fairy

Näillä neljällä pääsee jo hyvin alkuun. Ensin tietenkin sinun on irroitettava pää ruhosta, minkä aijot putsata. Mikäli se on valmiiksi irroitettu, se helpottaa sinun työtäsi. Mikäli irroitat sen itse, käytä eläimen koosta riippuen saksia tai todella terävää puukkoa. Tämän rotan pään irroitin ihan tavallisilla taloussaksilla. Muista varoa kallon takaosaa irrottaessa päätä. Niskarangan saa kyllä hyvin irtonaiseksi, vaikka irrottaisit kallon kauempaakin.

Valmiiksi irroitettu pää. Niskarankaa on hieman jäljellä. Irrottaessani päätä jätän mielellään hieman niskarankaa jäljelle, etten vahingoita kallonpohjaa.

Rotta vain uimaan fairy-vedessä. Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, että vesi ei saa missään nimessä kiehua. Tämä prosessi haurastuttaa kallon luita. Veden tulee olla sopivan lämmintä, fairy irrottaa mukavasti kudoksen luista.

Vesihanan alla homma hoituu. Kannattaa kuitenkin laittaa alle astia, ettei mikään luunkappale pääse livahtamaan viemäriin.

The työkalut. Hammasharja ja neula. Itse käytän 2mm lävistysneulaa, kun niitä muutenkin taloudessa oman ammatin takia pyörii.

Kitalaki tulee irrottaa (tuo valkoinen osa) tarkasti.

Kaikki ylimääräiset lihat vaan pois. Myös aivot tulee nappailla pois. Aivojen käytävän löydät kallon takaosasta, siellä on selkeä reikä. Reilusti vettä päälle ja neulalla huiluuttelua niin lähtee ylimäääräiset aivonrippeetkin pois. Tämä homma on millintarkkaa neulalla näpertelyä ja hammasharjalla hellästi putsaamista. Maltti on valttia!

Aikanaan liha lähtee luusta. Välillä voi pistää takaisin keitinveteen irroittamaan kudosta.

Ja siinä putsattu kallo liimausta vaille :)

Hieman kalloon jäi vielä kudosta, jotka harjailen tässä kuvan jälkeen pois. Tämä on tilauskallo ja tilattu tästä eläimestä luonnolliseen muoton, eli en saanut lupaa valkaista, jossa ylimääräinen kudos olisi viimeistään lähtenyt pois.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti